Pure Zaken
Image default
Auto-industrie

Waarom regelmatig aanhangwagen onderdelen vervangen?

Een aanhangwagen is voorzien van allerlei onderdelen waardoor het kan functioneren als verlengstuk van een voertuig. Het kan voor verschillende doeleinden dienen, zoals het vervoeren van een boot, een paard of puin. Hierdoor zijn er ook verschillende aanhangwagen onderdelen nodig. Al deze onderdelen zijn te verkrijgen in een aanhangwagen groothandel, waar u de juiste materialen voor uw aanhanger kunt vinden. Waarom is het echter belangrijk om uw aanhangwagen onderdelen regelmatig te controleren en zo nodig te vervangen?

 

Welke verschillende aanhangwagen onderdelen zijn er allemaal?

Een aanhanger bestaat uit veel verschillende soorten onderdelen. Zo is het verlengstuk voorzien van speciale banden, welke verschillen in grootte en materiaal. Daarnaast dient een aanhanger op de juiste manier beschermd te worden. Denk hierbij aan een net dat vereist is voor open aanhangers, maar ook aan beveiligingssystemen. Er zijn diverse soorten sloten die uw aanhanger beveiligen tegen diefstal, zoals koffer- en inbouwsloten, disselsloten en discussloten. Overigens kunt u ook een wielklem gebruiken.

Daarnaast moet een aanhanger voorzien zijn van bepaalde soorten verlichting. Het is verplicht om onder andere markerings-, mist-, achter-, knipper- en kentekenplaatverlichting te hebben. Ook reflectoren moeten bevestigd worden. Tot slot zijn er nog diverse accessoires te verkrijgen bij een aanhangwagen groothandel, zoals onderdelen voor paardentrailers, stekkers, hang en sluitwerk, stofhoezen en oprijplaten.

 

Waarom moeten onderdelen regelmatig gecontroleerd worden?

Zoals voor elk voertuig belangrijk is, is het ook voor aanhangwagens essentieel dat alle onderdelen nog van goede kwaliteit zijn. Immers zorgt dit ervoor dat u veilig de weg op kunt. Door periodiek door professionals een onderhoudsbeurt uit te laten voeren, worden problemen vroegtijdig opgespoord. Hierbij worden aanhangwagens op een aantal aspecten gecheckt. Zo wordt allereerst naar het remsysteem gekeken, wat afgesteld, schoongemaakt en, indien nodig, vervangen wordt. Daarnaast moeten de lagers en banden goed getest worden en ook de verlichting moet gecontroleerd worden. De vloer van de wagen wordt vervolgens gecontroleerd op stevigheid.

Zelf kun je overigens ook veel onderdelen van uw aanhangwagen controleren. Op de banden staat bijvoorbeeld de productiedatum en over het algemeen dienen banden na zeven jaar vervangen te worden. Ook kunt u bij veel onderdelen de staat van het onderdeel vaststellen. Wanneer u twijfelt hierover is het altijd verstandig een expert in te schakelen. Immers wilt u veilig de weg op kunnen met onderdelen die dit volledig ondersteunen.