Pure Zaken
Image default
Bedrijven en samenleving

Zonder kantoor kun je prima een bedrijf draaien

Zonder kantoor kun je prima een bedrijf draaien 

Wie als zzp-er werkt, heeft eigenlijk geen kantoor nodig. Die kan toe met een laptop, smartphone en een functionele stijlvolle tas. Die tas, daarin huist jouw kantoor.  

Als je altijd al droomde om voor jezelf te beginnen en niet voor een baas te werken, is de stap niet altijd zo snel gemaakt. Eenmaal de kogel door de kerk, voel je je als een vis in je eigen zakelijke water en heb je de volledige vrijheid. Je hebt hier al jaren naartoe geleefd en hebt een helder beeld van hoe het eruit moet zien. Je ziet jezelf al op een fancy kantoor zitten. 

Dat laatste is eigenlijk helemaal niet nodig. Als je het je kunt permitteren is dat natuurlijk prima, maar in de meeste gevallen is het slimmer je investeringskosten zo laag mogelijk te houden om zo snel als mogelijk is omzet te kunnen draaien en zelfs een beetje winst te maken. Om dat laatste vervolgens weer in je bedrijf te kunnen investeren. Dan kun je groeien. 

Je laptop is je kantoor

Als zzp-er werk je veelal de eerste tijd vanuit huis, en als het ware vanuit je tas. Je laptop is je kantoor, je smartphone komt daar al snel achteraan. Deze draag je iedere dag in een tas met je mee. Het is natuurlijk geen boodschappentas waar we het hier over hebben. Je kiest voor een stevige, functionele en stijlvolle en ook veilige tas. 

Dat kan een leren tas zijn of een canvas tas, een tas van polyester of van polyurethaan, maar in alle gevallen een tas met een laptopvak. Een gewatteerd vak dat sluit met een rits of met klittenband, waar jouw laptop veilig in opgeborgen kan worden. Die computer is immers je kapitaal. 

Lees inspirerende zakelijke boeken

Daarnaast is het belangrijk dat deze tas veel ruimte biedt aan onder meer dossiers, aantekenblokken, eventueel een tablet, een flesje water, een pasjeshouder dames of een pasjeshouder heren en deze moet plaats bieden voor een boek. 

Met dat laatste wordt gedoeld op zakelijke boeken die jou kunnen voorzien van expertise, informatie, inspiratie en je op sommige momenten een duwtje in de juiste richting kunnen geven. Vaak wordt de waarde van dit soort boeken onderschat. Vinden wij Nederlanders ze te Amerikaans of te veel gericht op succes. Toch staan ze bol van tips waar je iets aan kunt hebben. Zo’n boek in je tas is geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld te lezen wanneer je met de trein reist of ergens moet wachten op een klant. 

Drie boeken die je in ieder geval zou moeten lezen zijn: Think and grow rich van Napoleon Hill. Het is de favoriet van veel zakenlieden. De titel zegt genoeg. The hard thing about hard things van Ben Horowitz is eveneens een aanrader, al was het alleen maar om zelf beslissingen te durven en kunnen nemen. Je kunt als ondernemer niet zonder. In If I could tell you just one thing bundelt schrijver Richard Reed de beste adviezen die hij in de loop der jaren heeft gekregen van beroemdheden, sporters, politici en ondernemers. Heb je meteen alles bij de hand.