Pure Zaken
Image default
Bouw en onderhoud

De verschillende soorten lijmen

De voordelen van lijm wegen op tegen de nadelen. Lijm is onder andere goed voor het dempen van trillingen. Lijmverbindingen zijn namelijk elastisch. Ook kunnen verschillende materialen aan elkaar worden gelijmd, denk bijvoorbeeld aan materialen zoals glas of aluminium. Daarbovenop is lijm gasdicht. Tot slot, verandert bij het lijmen de structuur niet. Dit in tegenstelling tot lassen of solderen, waarbij materialen aan elkaar worden gesmolten. Wat lijmen wel nadelig maakt, is dat lijm niet altijd goed samengaat met bepaalde materialen. Zo kunnen onder andere schoonmaakmiddelen en Uv-straling een nadelig effect hebben op lijmverbinding. Ook is het vooraf moeilijk te bepalen hoe sterk een lijnverbinding zal zijn. Wel kan er tijdens lijmen worden gecontroleerd welk effect de lijm heeft op de stevigheid van de materialen die aan elkaar worden verbonden. Lijm wordt daarnaast ook verdeeld onder fysische en chemische lijm.

Fysische lijm

Zoals al vermeldt kan lijm in fysische lijm en chemische lijm worden onderverdeeld. Het verschilt tussen deze twee soorten is dat er bij fysische lijm,oplosmiddelen in zijn verwerkt. Fysische lijm is weer onder te verdelen in lijm op natuurlijke basis of van vloeibaar rubber. Verder is er ook dispersielijm en plastisol-lijm. Lijm op natuurlijke basis bevatten polymeren. Deze komen vooral voor in graan. Dit soort lijm is goed aan te brengen op vinyl, papier of glasvezel. Lijm gemaakt met vloeibaar rubber kan worden gebruikt voor zoals de naam het al weggeeft, worden gebruikt voor rubber, koper of textiel. Het oplosmiddel in dispersielijm is water, waardoor deze lijm een van de meest milieuvriendelijkste  lijmen op de markt is. In tegenstelling tot dispersie-lijm heeft plastisol-lijm geen oplosmiddel nodig. Dit soort lijm hecht namelijk alleen bij een temperatuur die tussen de 140 en 160 graden Celsius ligt.

Chemische lijm

Bij chemische lijm komt de lijmverbinding tot stand door het verharden van de lijm. Dat door een chemische reactie wordt veroorzaakt. Ook hier is de chemische lijm onder te verdelen op basis van het soort reactie. Zo kun je bij de uitsluiting van zuurstof het beste anaerobe lijm gebruiken. Als er een chemische reactie door water ontstaat dan zijn siliconen en cementlijm de best geschikte lijmen. Tot slot, is er nog een reactie met twee componenten. Bij dit soort lijmen is het zo dat er een reactie plaatsvindt zodra twee onderdelen op elkaar af reageren, bekijk het aanbod hier.

 

https://onlineborenkopen.nl/