Pure Zaken
Image default
Detailhandel

Gladheid voorkomen? Strooi preventief

De wegen kunnen glad zijn omdat het weer winter is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zout niet altijd de oplossing om uitglijden en ongelukken te voorkomen. Strooizout is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook problematisch zijn voor wie er gevoelig voor is. Voertuigen en infrastructuur kunnen door zout schade oplopen. Om uitglijden en vallen op de weg te voorkomen, is het cruciaal om alle alternatieven af te wegen. Gelukkig zijn er zoutvervangers die net zo goed werken.

Denken aan het milieu

Steenzout is een zoutvervanger. Er zitten geen chemicaliën in steenzout omdat het wordt gemaakt van onbehandeld steenzout. Omdat het biologisch afbreekbaar is, is het ook veilig voor het milieu. Bovendien is steenzout minder duur dan gewoon zout, waardoor het een kosteneffectieve keuze is. Om uitglijden en vallen op de weg te voorkomen, is steenzout net zo nuttig als gewoon zout. Daarnaast kan het worden gebruikt op plaatsen waar gewoon zout ongeschikt is, zoals in gebieden met kwetsbare ecosystemen.

Schoon houden 

Het schoonhouden van wegen is een extra methode om uitglijden en vallen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door bladeren en takken op te ruimen. Deze materialen kunnen goten en regenpijpen verstoppen, waardoor het water niet meer kan stromen. Sommige gebieden kunnen hierdoor glad worden. Het schoonhouden van de wegen kan ook helpen voorkomen dat water zich daar verzamelt, wat gladheid kan veroorzaken. Bovendien kan het schoonhouden van de wegen bijdragen tot een betere zichtbaarheid van de automobilist.

Oorzaken

De oorzaken van uitglijden en vallen op de weg moeten ook worden aangepakt. Dit kan het opvullen van kuilen en het egaliseren van oneffen terrein inhouden, naast het controleren van de efficiëntie van drainagesystemen. Door de gevaren weg te nemen die tot uitglijden en vallen kunnen leiden, kunnen deze worden voorkomen.

Waarschuwing 

Het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van de gevarenzones. Het regelmatig controleren van de weersvoorspellingen en het letten op waarschuwingen van de weerdienst kunnen hierbij helpen. Om onveilige gebieden te vermijden, kun je je reis plannen op tijden dat de wegen minder druk zijn. Zo blijf je op de hoogte van de toestand van de weg en kun je de juiste veiligheidsmaatregelen nemen.

Strooizout

Het gebruik van strooizout is meer dan welkom als er niets anders is, maar zorg ervoor dat het zout dat je gebruikt van topkwaliteit is en de klus klaart met zo min mogelijk schade aan het ecosysteem.