Pure Zaken
Image default
Elektronica en elektriciteit

Wat is CRI?

Wat is CRI?

Een kleurweergave index wordt ook wel CRI genoemd, dat is een maatstaf voor het vermogen van een lichtbron om kleuren weer te geven. De index loopt van 0 (slechtste) tot 100 (ideaal).

Bovendien meet hij hoe de kleurweergave van het voorwerp op verschillende tijdstippen is. Deze factor kan van belang zijn bij het maken van een keuze tussen twee lampen met gelijkaardige verlichtingskenmerken. Van nature geeft een typische gloeilamp goede kleurweergave-indices in het bereik van 90-95 en hoger, terwijl gewone fluorescentielampen een gemiddelde waarde van ongeveer 80 hebben. LED’s zijn meestal slecht wat kleurweergave betreft – vele stralen alleen koud wit licht uit met CRI = 70 of lager. Er zijn verschillende methoden om de kwaliteit van de kleurweergave of het effect op voorwerpen waarop ze schijnen te meten.

Wat is het belang van een hoge CRI?

Een hoge CRI betekent dat de kleurweergave van de lamp goed is. Een lamp met een lage CRI kan de kleuren misschien niet in hun volle pracht laten zien, het resultaat is vaak een onnatuurlijke aanblik.

Een hoge CRI waarde is ook belangrijk bij het kiezen van lampen voor verschillende toepassingen; bv. als men een goede kleurweergave nodig heeft voor kunstwerken of voorwerpen die onder sterk licht gezien worden (bv. schilderijen of kleren). Een juiste CRI waarde is niet voor elke toepassing erg belangrijk. Een drukkerij, bijvoorbeeld, zal hoge eisen stellen aan de kleurweergave, maar bij straatverlichting kan de kleurweergave minder belangrijk zijn. Het algemene belang hangt af van wat je specifiek met je verlichtingsinstallatie moet doen en wat het effect is op de mensen die ze gebruiken – of dat nu werknemers zijn , klanten of patiënten.

De CRI waarde wordt berekend door 8 referentiekleuren te verlichten met de lamp in kwestie en van alle 8 de indexen het gemiddelde te nemen, de CRI waarde. Er zijn echter 15 referentiekleuren. De laatste 7 (oranje-rood) en twee extra (blauw en groen) zullen daarom nauwelijks gebruikt worden bij de keuze van een lamp voor toepassingen waar kleurweergave belangrijk is. Een hoge CRI alleen garandeert niet dat het gewenste effect bereikt wordt; het betekent wel dat men goede resultaten kan verwachten door deze lichtbron te gebruiken in vergelijking met andere bronnen met vergelijkbare eigenschappen zoals wattage, kleurtemperatuur enzovoort.

Overzicht kleurweergave index

Ben je op zoek naar informatie over kleurweergave-index (CRI)? CRI is een manier om het vermogen van een lichtbron te kwantificeren om de kleuren van verschillende voorwerpen natuurgetrouw weer te geven in vergelijking met een ideale of natuurlijke lichtbron. Gebruik echter de juiste prestatiegraad bij het kiezen van verlichting en vertrouw niet alleen op een hoge CRI waarde.

100-90 CRI waarde: Uitstekende, levensechte kleurweergave.

90-80 CRI waarde: Goed, kleurweergave betrekkelijk natuurgetrouw.

60-80 CRI waarde: Matig, kleurweergave kan verschillen van kleurechtheid.

<60 CRI waarde: Slecht, kleurweergave wijkt af van kleurgetrouwheid. Toepassen waar kleurweergave niet belangrijk is. (b.v. buitenverlichting).

Meer weten over het kiezen van de juiste CRI kleurweergave? Ga naar 123Lampenshop voor handige tips en inspiratie voor LED verlichting.

https://123lampenshop.nl/algemeen/cri-kleurweergave-index/