Pure Zaken
Image default
Personeelszaken

5 Tips voor het beoordelen van een beëindigingsovereenkomst

Een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd, is een veelvoorkomende manier om met wederzijds goedvinden een arbeidscontract te beëindigen. Hoewel het in eerste instantie misschien lijkt alsof er niet veel onderhandelingsruimte is, biedt deze overeenkomst vaak juist kansen om betere voorwaarden af te spreken. Hier zijn 5 tips die je helpen om een beëindigingsovereenkomst goed te beoordelen en waar mogelijk te verbeteren.

1. Teken nooit meteen: Vraag om bedenktijd

Het is begrijpelijk dat je misschien onder druk voelt om snel te reageren wanneer je een beëindigingsovereenkomst ontvangt. Maar haastige spoed is zelden goed. Neem altijd de tijd om de overeenkomst rustig door te lezen en te overwegen wat de impact is. Wettelijk gezien heb je recht op minimaal 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen, maar voordat je je handtekening zet, is het belangrijk om advies in te winnen. Vraag om bedenktijd en laat de overeenkomst altijd door een deskundige controleren.

2. Controleer de ontslagvergoeding

Een van de belangrijkste onderdelen van een beëindigingsovereenkomst is de ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Dit bedrag is afhankelijk van hoe lang je in dienst bent geweest en wat je salaris was. Zorg ervoor dat de berekening klopt. Maar laat het hier niet bij: er is vaak ruimte voor onderhandeling, vooral als er geen goede ontslagreden is of als de werkgever geen goed dossier heeft opgebouwd. Onderhandelen over de ontslagvergoeding is vaak mogelijk en kan je een veel betere financiële regeling opleveren.

3. Zorg voor een WW-veilige overeenkomst

Het behouden van je recht op een WW-uitkering na ontslag is voor veel mensen van groot belang. Om dit te waarborgen, moet de beëindigingsovereenkomst aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het initiatief voor het ontslag moet bij de werkgever liggen.
  • Er mag geen sprake zijn van verwijtbaar gedrag, zoals ontslag op staande voet.
  • De juiste opzegtermijn moet worden nageleefd, of je moet daarvoor worden gecompenseerd.

Laat je beëindigingsovereenkomst juridisch controleren om er zeker van te zijn dat je WW-rechten intact blijven. Een fout in de overeenkomst kan je duur komen te staan.

4. Onderhandel over bijkomende voorwaarden

Naast de transitievergoeding zijn er ook andere voorwaarden die in een beëindigingsovereenkomst kunnen worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vrijstelling van werk: Je kunt onderhandelen over vrijstelling van werk gedurende je opzegtermijn, zodat je tijd hebt om een nieuwe baan te zoeken zonder dat je nog hoeft te werken.
  • Concurrentie- of relatiebeding: Let op of er afspraken zijn gemaakt over een concurrentiebeding. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt beperken. Vaak kun je hier over onderhandelen.
  • Uitbetaling van vakantiedagen en bonussen: Zorg ervoor dat in de overeenkomst is vastgelegd hoe openstaande vakantiedagen en eventuele bonussen worden uitbetaald.

Als je onzeker bent over wat redelijk is, kun je een jurist vragen om je te helpen bij de onderhandelingen.

5. Finale kwijting: weet wat het betekent

In een beëindigingsovereenkomst wordt vaak gesproken over finale kwijting. Dit betekent dat alle afspraken tussen jou en je werkgever na ondertekening definitief zijn en dat er geen verdere claims meer over en weer kunnen bestaan. Het is belangrijk dat alle zaken goed zijn afgewikkeld voordat je finale kwijting accepteert. Denk hierbij aan vakantiegeld, bonussen, het inleveren van bedrijfseigendommen, en andere openstaande posten.

Laat de overeenkomst controleren om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk afstand doet van rechten waar je later nog aanspraak op zou willen maken.

Laat je beëindigingsovereenkomst altijd controleren

De beëindiging van je dienstverband is een belangrijk moment, zowel financieel als juridisch. Een beëindigingsovereenkomst kan voordelen bieden, maar het is cruciaal dat je weet waar je recht op hebt en dat je niets misloopt. Laat je beëindigingsovereenkomst altijd controleren door een arbeidsrechtjurist, zodat je zeker weet dat alles klopt en je de beste voorwaarden krijgt.