Pure Zaken
Image default
Financiële diensten

Lijfrentekapitaal – De Slimme manier om pensioen op te bouwen voor ondernemers

Als ondernemer denk je vaak aan het hier en nu: je bedrijf laten groeien, nieuwe klanten werven en innovatieve ideeën tot leven brengen. Maar hoe zit het met je pensioen? Dat lijkt misschien nog ver weg, maar het is cruciaal om hier nu al over na te denken. Gelukkig biedt lijfrentekapitaal een uitstekende oplossing voor ondernemers om een pensioen op te bouwen met aantrekkelijke fiscale voordelen. In deze blog van Prima Pensioen duiken we dieper in de wereld van lijfrentekapitaal en hoe het jou als ondernemer kan helpen.

Wat is lijfrentekapitaal?

Lijfrentekapitaal is een vorm van pensioenopbouw waarbij je periodiek een bedrag stort in een lijfrente. Deze lijfrente groeit over de jaren heen door rendement en uitkeringen starten op een vooraf afgesproken moment, meestal bij het bereiken van de pensioenleeftijd.

Kiezen uit lijfrente sparen of beleggen

Het kiezen voor het opbouwen van lijfrentekapitaal door te sparen of te beleggen is een belangrijke beslissing die sterk afhankelijk is van je risicobereidheid en financiële doelen. Hier is een uitleg over hoe je je risico kunt bepalen door een keuze te maken tussen deze twee opties:

Lijfrentekapitaal opbouwen door te sparen

 1. Lage Risico: Sparen wordt over het algemeen gezien als een veilige manier om lijfrentekapitaal op te bouwen. Dit komt omdat het geld dat je spaart, meestal wordt gegarandeerd door de financiële instelling. Het risico op verlies is minimaal.

 2. Vaste Rente: Bij sparen krijg je vaak een vaste rente. Dit betekent dat je vooraf weet welk rendement je kunt verwachten, wat zorgt voor zekerheid en voorspelbaarheid.

 3. Geschikt voor Risicomijdende Beleggers: Als je niet comfortabel bent met het idee dat de waarde van je investeringen kan schommelen, dan is sparen een goede keuze. Het is ideaal voor degenen die stabiliteit en zekerheid hoog in het vaandel hebben staan.

Lijfrentekapitaal Opbouwen door te Beleggen

 1. Hoger Risico, Potentieel Hoger Rendement: Beleggen houdt in dat je investeert in producten zoals aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Deze optie draagt een hoger risico met zich mee, omdat de waarde van je investeringen kan fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden. Echter, het potentieel voor hogere rendementen is ook groter dan bij sparen.

 2. Marktafhankelijkheid: Beleggingen zijn onderhevig aan marktschommelingen. Dit betekent dat je investeringen kunnen groeien, maar ook in waarde kunnen dalen. Dit vereist een meer actieve houding en een beter begrip van de financiële markten.

 3. Geschikt voor Risicotolerante Beleggers: Beleggen is geschikt voor mensen die bereid zijn om risico’s te nemen voor potentieel hogere rendementen. Dit vereist een langere beleggingshorizon en een tolerantie voor marktschommelingen.

Hoe Kies je Tussen Sparen en Beleggen?

De keuze tussen sparen en beleggen voor het opbouwen van je lijfrentekapitaal hangt af van verschillende factoren:

 • Risicotolerantie: Ben je bereid om risico’s te nemen of geef je de voorkeur aan zekerheid?
 • Beleggingshorizon: Hoe lang kun je investeren voordat je het geld nodig hebt?
 • Financiële Doelen: Wat wil je bereiken met je investeringen? Zoek je stabiliteit of ben je op zoek naar groei?
 • Kennis van Beleggen: Heb je ervaring met of kennis van beleggen?

Fiscale Voordelen lijfrente levensverzekering

Een van de grootste voordelen van lijfrente levensverzekering is het fiscale voordeel. De inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen, wat betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Dit maakt het een bijzonder aantrekkelijke optie voor ondernemers, wiens inkomsten vaak fluctueren.

Flexibiliteit

Als ondernemer weet je dat flexibiliteit essentieel is. Lijfrentekapitaal biedt deze flexibiliteit. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je inlegt. Dit kan jaarlijks, maandelijks of zelfs eenmalig zijn, afhankelijk van wat het beste bij je financiële situatie past.

Waarom Kiezen voor Lijfrentekapitaal?

 1. Zekerheid voor de Toekomst: Met lijfrentekapitaal bouw je gestaag aan een financieel vangnet voor je oude dag.
 2. Belastingvoordeel: De fiscale aftrekbaarheid maakt het een efficiënte manier om belasting te besparen.
 3. Aanpasbaarheid: Je kunt je inleg aanpassen aan je financiële situatie en doelen.
 4. Rendement: Het kapitaal groeit door rendement, wat kan resulteren in een aanzienlijk pensioenbedrag.

Voordat je besluit te investeren in lijfrentekapitaal, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Zo moet je nadenken over de looptijd, de aanbieder en de voorwaarden van de lijfrente. Daarnaast is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om een plan te kiezen dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Eerlijk pensioenadvies bij Prima Pensioen

De beslissing om lijfrentekapitaal op te bouwen door te sparen of te beleggen moet zorgvuldig worden overwogen. Het gaat om het afwegen van je comfort met risico’s tegenover je verlangen naar potentieel hogere rendementen. Het is altijd aan te raden om professioneel financieel advies in te winnen om een keuze te maken die het beste past bij je persoonlijke situatie en financiële doelen. Maak daarom een afspraak met Prima Pensioen pensioenadviseur dan kunnen wij in eenvoudige en duidelijk taal uitleggen hoe pensioenopbouw werkt en je ook alle mogelijke risico’s en verplichtingen duidelijk in kaart hebt,

 

Stel je vraag aan Prima Pensioen
https://www.prima-pensioen.nl/