Pure Zaken
Image default
Informatietechnologie

Waar wordt spraakherkenning voor gebruikt?

Spraakherkenning is het proces waarbij gesproken woorden door een computer worden herkend. Het wordt vaak gebruikt bij mobiele telefoons om de telefoon te bedienen, te bellen en sms-berichten te verzenden zonder een toetsenbord te gebruiken. Spraakherkenningssoftware zoals Dragon Speech is te vinden in veel gebieden, waaronder de geneeskunde, het onderwijs en het bedrijfsleven. De laatste jaren is spraakherkenning steeds gebruikelijker geworden in ons dagelijks leven met de komst van smartphones en slimme luidsprekers. Spraakherkenning wordt beschouwd als meer dan alleen een mooie technologie, omdat het kan worden gebruikt voor praktische situaties zoals navigatie.

Spraakherkenning wordt gebruikt om apparaten te bedienen 

Spraakherkenning wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om een ​​apparaat te bedienen en opdrachten uit te voeren zonder dat je een toetsenbord, muis of knop hoeft te gebruiken. Spraakherkenning maakt gebruik van spraakpatroon herkenningstechnologie om menselijke spraak te interpreteren en om te zetten in tekst transcriptie of gegevensinvoer. Veel pc’s worden tegenwoordig geleverd met ingebouwde microfoons en maken gebruik van spraakherkenningssoftware.

Spraakherkenning is erg handig voor mensen met medische behoeften

Spraakherkenning is erg handig voor mensen die moeite hebben met het gebruiken van hun handen als gevolg van verlamming, tremors, amputatie of een andere handicap. Daarnaast is het nuttig omdat deze software mensen die hun handen fysiek niet kunnen gebruiken in staat stellen om bepaalde taken uit te voeren. Deze taken kunnen surfen op het web of het verzenden van sms-berichten via telefoongesprekken zijn.

Spraakopdrachten kunnen ook worden gebruikt bij geavanceerde autosystemen

Met sommige spraakbedieningssystemen kunt je zelfs de klimaatregeling van de auto bedienen. De spraakherkenningsfunctie kan worden gebruikt om de airconditioner aan te zetten en de temperatuurinstelling aan te passen. Het kan ook worden gebruikt om vooraf temperaturen in te stellen voor verschillende situaties, zoals wanneer je terugkeert van een lange reis of wanneer het buiten koud is. Spraakopdrachten worden ook vaak gebruikt door geavanceerde autosystemen om entertainment functies te bedienen, zoals het afspelen van muziek. Daarnaast wordt deze software gebruikt voor navigatiesystemen in auto’s.

Een spraakgebruikersinterface voor het bedienen van apparaten

De spraakgebruikersinterface (VUI) is een interface die wordt gebruikt om apparaten zoals telefoons, auto’s en domotica-apparaten te bedienen. De VUI werkt met behulp van natuurlijke taalverwerking en spraakherkenningstechnologieën om te interpreteren wat je zegt en je het gewenste resultaat te geven. Het kan voor van alles worden gebruikt, zoals het bedienen van je verlichting, tv of het online zoeken naar informatie.