Pure Zaken
Image default
Marketing en reclame

Wat kost een bedrijfsvideo?

Voor je er aan begint, vraag je je ongetwijfeld af wat een bedrijfsvideo laten maken nu precies kost. De kosten van een video hangen stiekem sterk samen met de kosten van badkamerverbouwing. Waarom? Bij beiden heb je met materiaalkosten en arbeidskosten te maken. Bij een badkamerverbouwing zitten de arbeidskosten in het inhuren van tegelzetter, loodgieter en elektricien. Zonder deze professionals is het eigenlijk niet mogelijk een fraaie en veilige badkamer te laten aanleggen. Zonder materiaal kom je natuurlijk nergens, want zelfs de grootste meesterbouwer kan niets met ‘droog zand’ alleen. Voor je badkamer moet je denken aan tegel, tegellijm, maar ook stopcontacten en een radiator. Daar komt al het badkamermeubilair nog eens bij. Materiaal en arbeid is in verschillende prijsklassen aan te schaffen.

De vertaalslag naar bedrijfsvideo

Ook bij een bedrijfsfilm moet je met arbeidskosten rekening houden. De arbeidskosten geef je uit aan een cameraman, een video editor en eventueel een hele cameraploeg. Wil je een hoogwaardige bedrijfsfilm produceren, dan zijn deze vakmensen onmisbaar. Soms heb je aanvullend ook nog met acteurs, een producer en regisseur te maken. Andere vakmensen die je mogelijk over de vloer moet laten komen zijn een animator, geluidsman, visagiste en voice-over stem.

Gemiddeld uurtarief professionals

Ga ervanuit dat het gemiddelde uurtarief van een video professional rond de 50 euro ligt. Dat is exclusief het BTW tarief van 21%. Net zoals bij het inhuren van professionals voor een badkamerverbouwing zijn er videoproductiebedrijven en videomakers die zelfstandig te werk gaan. Ook moet je rekening houden met de praktijkervaring van de professionals. Jonge professionals, die vooral op zoek zijn naar ervaring, rekenen doorgaans een lager uurtarief dan ‘oude rotten’ in het vak. Een net afgestudeerde videomaker vraagt wellicht rond de 25-40 euro per uur. Voor een doorgewinterde videomaker betaal je al snel rond de 60-100 euro.

Je filmt minstens een dagdeel

In de praktijk zit “even snel een uurtje filmen” er niet bij. Als je een freelance cameraman inhuurt, moet je er rekening houden dat deze minstens een dagdeel bezig is. Dat heeft er alles mee te maken dat een filmset, ook een eenvoudige, niet één-twee-drie is opgezet. De apparatuur moet klaargezet worden en dubbel gecheckt. Daarnaast is er altijd sprake van reistijd naar de opnamelocatie. Film je meerdere shots? Dat vereist telkens een andere opstelling. Na afloop van de shoot moeten eerst de beelden nog ingeladen worden. De set moet worden teruggebracht en de accu’s opgeladen. Kortom: er zit veel werk in één uurtje filmen.

Wanneer gebruik je een alles-in-één cameraman?

Een videoproductiebedrijf zoals Pro Motion Film gebruikt als vuistregel dat als je voornamelijk op locatie sfeerbeelden opneemt, je aan één alles-in-één cameraman (een creatieve alleskunner) genoeg hebt. Breid je de set echter uit, dan zullen er meer mensen aan te pas komen. Voor de meeste producties geldt dat een team van drie leden optimaal is: zo vullen de professionals elkaar perfect aan en lopen ze elkaar niet in de weg.