Pure Zaken
Image default
Bedrijven en samenleving

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

Hoe zorg ik voor een gezond binnenklimaat?

 

Een gezond binnenklimaat op kantoor is erg belangrijk. Niet alleen prettig als voor je eigen productiviteit, het zorgt voor minder ziekteverzuim en meer productiviteit van werknemers. Er zijn een aantal criteria vastgesteld in de wet- en regelgeving om een gezond binnenklimaat te waarborgen. Maar in verschillende situaties is dit nog niet voldoende blijkt uit onderzoek. Daarom is het goed om ook zelf kritisch naar het binnenklimaat van je kantoor te kijken. Maar professionals kunnen ook een meting verrichten en tips geven om het klimaat te verbeteren. Ben je klaar om kritisch naar het binnenklimaat te kijken? Lees dan vooral verder.

Welzijn verbeteren door regels binnenklimaat

Bij het inregelen van een goed binnenklimaat op kantoor zijn verschillende niveaus van toepassing. Klasse C is voldoende, klasse B staat voor goed en klasse A voor zeer goed. Klasse C is het basisniveau en is gebaseerd op de huidige normen voor het binnenklimaat op kantoren zoals staat omschreven in het bouwbesluit van 2012. Volgens die eisen mag er voor werknemers en werkgevers geen negatieve gevolgen zijn door het binnenklimaat. Bij het verversen van lucht in de ruimte is afvoer van oude lucht en toevoer van verse lucht nodig. Op die manier komt er steeds verse lucht in een ruimte wat zorgt voor een verbetering van het welzijn van de mensen die op het kantoor werken.

Klachten die horen bij een slecht binnenklimaat

Het binnenklimaat van een kantoorgebouw zegt veel over de luchtkwaliteit. Een slecht binnenklimaat kan, door een droge lucht of juist een te hoge luchtvochtigheid, diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, concentratieproblemen, branderige ogen, vermoeide ogen, geïrriteerde huid, geïrriteerde, slijmvliezen en een benauwd gevoel.

Hoe wordt de status van het binnenklimaat bepaald?

Het binnenklimaat in het kantoorgebouw wordt bepaald door de temperatuur en de luchtkwaliteit. Het binnenklimaat van een kantoor wordt niet voor niets altijd in relatie gebracht tot de luchtzuivering in een kantoorpand. Bij de aanmaak van voldoende frisse lucht ben je afhankelijk van een goed ventilatiesysteem. Dit is vooral zo als ramen niet goed kunnen worden opengezet en daardoor natuurlijke ventilatie niet optimaal is. Maar ook de luchtzuivering kan na enige tijd vol met stof, bacteriën, schimmels en gisten zitten. Wanneer dit niet wordt schoongemaakt gaan deze stoffen dus circuleren door het kantoorgebouw en dat zorgt er dus voor dat het binnenklimaat niet optimaal is. Werknemers kunnen daar gezondheidsklachten van krijgen.

 

Om een goed beeld te krijgen van de hygiëne van de luchtbehandeling van het kantoor kunnen professionals af en toe een luchtonderzoek doen. Daarnaast is het binnenklimaat meten een aanrader. Je weet dan gelijk de status van het kantoorpand. Zo’n meting bestaat voornamelijk uit het meten van CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. Gedurende 1 week worden de luchtmetingen gelogd. Deze klimaatmetingen worden daarna uitgelezen en met speciale software geanalyseerd door professionals. De meetgegevens worden beoordeeld en er wordt een conclusie verbonden aan de gemeten gegevens in verhouding tot het kantoor met zijn bezetting. Door de professionals worden daarna tips gegeven hoe het klimaat verbeterd kan worden.